Trauma behandelingen

 

Behandeling

Trauma is relatief goed te behandelen en de klachten kunnen daardoor helemaal verdwijnen. Als een psycholoog of psychiater de diagnose trauma of PTSS stelt, dan zijn er verschillende manieren om de klachten te behandelen.
De behandeling van complexe PTSS duurt vaak langer.
Traumagerichte therapie kan zorgen dat de klachten verminderen of verdwijnen. 

Therapie 

Behandelingen die vaak goed werken zijn TG-CGT (Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie), Imaginaire Exposure, en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Ook BEPP (Beknopte Eclectische Psychotherapie), imaginaire rescripting en NET (Narratieve Exposure Therapie)  en Vaktherapie zijn goede behandelingen voor PTSS. Soms hebben mensen met PTSS een hulphond.

Medicijnen 

Het kan zijn dat behandelingen niet genoeg helpen, dan kan bijvoorbeeld je huisarts medicijnen voorschrijven. Er zijn twee soorten die voorgeschreven kunnen worden:
1- Antidepressiva zoals SSRI’s (selectieve serotonine-heropnameremmers).
2 - TCA (tricyclisch antidepressivum).

Gevolgen van PTSS

PTSS kan leiden tot verschillende lichamelijke en mentale klachten. In het dagelijks leven kunnen deze klachten je erg in de weg zitten. Dat kan op verschillende gebieden. 

  • Iets begrijpen: het kan moeilijk zijn om je aandacht ergens bij te houden. Dit kan ervoor zorgen dat je het lastiger vindt om nieuwe dingen te leren of begrijpen. 
  • Jezelf verplaatsen: je doet er alles aan om uit de buurt te blijven van plekken en situaties die je aan het trauma herinneren. Dit kan het lastig maken om jezelf van A naar B te verplaatsen. 
  • Jezelf verzorgen: door je klachten kun je minder goed voor jezelf gaan zorgen. Soms probeer je ook aan de nare herinneringen te ontsnappen. Bijvoorbeeld door veel te roken of veel alcohol te drinken. Dit kan tot een verslaving leiden. 
  • Omgaan met anderen: je bent vaak onrustig, bang, boos, somber of gespannen. Ook haal je weinig plezier uit je hobby’s en dingen doen met anderen. Hierdoor ben je misschien liever alleen. 
  • Dagelijkse activiteiten: omdat je slecht slaapt, heb je overdag weinig energie. Ook vind je het lastig om je aandacht ergens bij te houden. Daardoor krijg je moeite met werk, je studie of school. 
  • Meedoen aan de wereld: je kunt elk moment van de dag een flashback krijgen. Dat zorgt voor veel stress en angst. Door je klachten kun je ook een depressie of een angststoornis krijgen. 

 

"Ik haal niet voor iedereen mijn muren neer. Als je wil weten wat er van binnen zit moet je klimmen" (Auteur: A.A.)