Oprechte interesse

Gepubliceerd op 21 maart 2024 om 10:20

"Ha Willem, alles goed?"  "He Henk, ach het kon beter." 

"Komt wel weer goed Willem, iedereen heeft wel eens een dipje en deze dagen met al die regen helpen ook even niet.
We hebben zon nodig!"

"Het zonnetje is fijn maar het helpt niet met wat er aan de hand is hoor." "De tijd zal het leren Willem. Maar ik moet weer verder met de boodschappen".

Als je niet kunt omgaan met iemand waar het wat minder mee gaat, vraag het dan ook niet hoe het gaat. Zelfs niet uit beleefdheid. Bovenstaand verhaal is waargebeurd. Ik was boodschappen aan het doen in een supermarkt waar dit gesprekje in mijn nabijheid plaatsvond. 

Helaas heb ikzelf meerdere malen meegemaakt dat ik wel mijn verhaal wilde vertellen maar dat het afgekapt werd, goed gepraat werd, lichter gemaakt werd of anderszins een niet helpende opmerking kwam.

Zowel bij familie, vrienden als in werk. Ja, het zal je wat tijd kosten om de ander aan te horen. Dat je het niet doen in een winkelomgeving is begrijpelijk. Op z`n minst kan er dan toch een vraag gesteld worden of je hem of haar op een rustiger tijdstip even kan bellen bijvoorbeeld?

In praktijk lijken maar weinigen een dergelijke empathie te kunnen opbrengen.

Enerzijds verhard de maatschappij. Velen hebben de wijsheid volledig in pacht op basis van het "krantenkoppen lezen" of op basis van volledig onbewezen theorieën. 

Anderzijds zou juist al die mooie sociale technologie ook gebruikt kunnen worden om oprecht gesprekken te kunnen voeren met je vriend(in), collega, kennis, familielid waar het even wat minder mee gaat. Een luisterend oor is vaak al een wereld van verschil. 

Het is al moeilijk om toe te geven dat het leven even niet zo fijn is. Waardeer het dat die persoon dat met jou durft te delen. Wil je dat niet? Het is dan beter om oprecht te zeggen dat je geen interesse hebt in het verhaal dan om te doen alsof je dat wel hebt.

Voor al diegenen die het even moeilijk hebben;

"Als iemand geen interesse heeft in jou of je verhaal betekent dat niet dat je niet goed genoeg bent.

Je hebt gewoonweg op dat moment niet de juiste persoon ontmoet".


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.