Dagmerrie (herbeleving) en piekeren

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 09:39

In gesprek met anderen (ook met mijn vrouw en kinderen) kan het gebeuren dat ik in gedachten ergens anders ben en gewoonweg niet weet wat er gezegd is.

Dit tot (terechte) frustratie van degene waar ik mee in contact ben. Het zijn momenten dat ik een herbeleving heb. Feitelijk een dagmerrie! De trigger kan al iets heel subtiels zijn.

Maar al te vaak komt het voor dat ikzelf zeker weet dat ik iets gezegd heb maar ik te horen krijg dat ik niets gezegd heb.
Uiteindelijk is het niet zo dat ik geen interesse heb in wat anderen mij vertellen.
De interesse is er absoluut.

Mijn gedachten geven een continu stortvloed aan gedachten dat ik daardoor afgeleid wordt. Het kost mij ook grote moeite om mensen aan te kijken in gesprekken. Het liefst kijk ik ergens anders naar toe alsof ik mijzelf naar dat punt wil teleporteren.

De aandacht bij het gesprek houden is een opgave van jewelste. Al mijn energie gaat er naar toe. Energie die er eigenlijk niet is. Vroeger stond ik bekend als een geducht tegenstander in discussies en debatten. Nu ga ik ze uit de weg.

Mijn trauma`s nemen mijn leven behoorlijk in beslag. Er zijn altijd maar vragen waar geen antwoord op komt. Had ik het kunnen voorkomen? Wat had ik moeten doen? Ligt het aan mij? Heb ik fouten gemaakt en zo ja welke? Het piekeren gaat maar door. 

Mijn geheugen is een zeef. Tegenwoordig zijn zowel mijn papieren als mijn digitale agenda mijn grootste “vrienden”. Alles schrijf ik er in op. Ik moet zelfs een lijstje maken waarop staat dat ik de was moet draaien en ophangen. Anders draai ik wel de was maar vergeet het eruit te halen. Zo kan ik ook denken dat ik uit de kelder een fles cola moet pakken en vervolgens op de salontafel een boek zie liggen. Het boek laat ik liggen in de kelder, neem de cola mee naar de wasmachine, laat daar de cola staan en doe de was. Of; met het boek in de hand kan ik langs mijn lijstje lopen en zien dat de wasmachine gedaan moet worden. Vervolgens doe ik de was en laat daar het boek liggen en vergeet de cola.
Het lijkt een komedie voor anderen maar voor mij is dit loodzwaar.....

Misschien ben ik wel "gewoon" een oude ziel. Veel levens geleefd die in één leven samenkomen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.