Wat is cognitieve verwerkingstherapie?

Cognitieve verwerkingstherapie (CPT) is een cognitief-gedragsmatige behandeling gericht op het helpen van mensen die "vastzitten" in hun gedachten over een trauma. Het is ontwikkeld door Patricia Resick, PhD, en andere psychologen om posttraumatische stressstoornis (PTSS) te behandelen.

CPT is gebaseerd op het idee dat PTSS-symptomen voortkomen uit een conflict tussen pre-trauma-opvattingen over het zelf en de wereld en post-trauma-informatie. Een pre-trauma-overtuiging kan bijvoorbeeld zijn "De wereld is een veilige plek en mij zal niets ergs overkomen", terwijl post-trauma-informatie kan suggereren dat de wereld gevaarlijk en gevaarlijk is. Deze conflicten worden "vastgelopen punten" genoemd en worden aangepakt door middel van verschillende technieken, zoals schrijven over de traumatische gebeurtenis.

De therapeut zal je helpen vastgelopen punten en denkfouten te identificeren en aan te pakken, zoals bijvoorbeeld: "Ik ben een slecht persoon" of "Ik heb iets gedaan om dit te verdienen.  De therapeut kan je helpen deze fouten of vastgelopen punten aan te pakken door aan jou bewijzen voor en tegen die gedachten te laten verzamelen.

CPT versus blootstellingstherapie

Net als blootstellingstherapie voor PTSS, biedt CPT mensen informatie over PTSS en helpt het hen om onaangename herinneringen en gedachten die verband houden met een traumatische gebeurtenis, onder ogen te zien. Echter, in tegenstelling tot CPT, helpt exposure-therapie mensen niet altijd bij: adresseren deze denkfouten.

In CPT zal de therapeut je helpen uw gevreesde gedachten en herinneringen die verband houden met een traumatische gebeurtenis onder ogen te zien. Ze zullen ook helpen bij het leren corrigeren van de onaangepaste, onrealistische of problematische gedachten die uw PTSS-symptomen kunnen veroorzaken.

Technieken

CPT is een zeer gestructureerde behandelmethode. Het bestaat uit wekelijkse sessies, elk ongeveer een uur lang. Deze kunnen plaatsvinden in groepsverband, alleen, of in een gecombineerde groep en individueel formaat, en ze kunnen persoonlijk of online plaatsvinden. Sessies zijn onderverdeeld in afzonderlijke fasen die verschillende componenten van therapie behandelen.

Psycho-educatie

Je eerste sessies gaan over psycho-educatie over PTSS en de CPT-aanpak. De therapeut zal waarschijnlijk naar je symptomen vragen en praten over uw doelen voor de behandeling. Ze zullen de manieren bespreken waarop je gedachten over je trauma je emoties en dagelijkse ervaringen beïnvloeden.

Je gedachten en gevoelens begrijpen

Vervolgens leer je je meer bewust te worden van wat je denkt en voelt over je trauma en hoe je vast kunt blijven zitten in overtuigingen die je pijn doen. Je werkt samen met je therapeut om je vastgelopen punten te identificeren en te analyseren.

Mogelijk wordt je gevraagd een te schrijven impactverklaring die je gedachten en overtuigingen over het trauma onderzoekt. Deze verklaring zal vertellen waarom je denkt dat het trauma heeft plaatsgevonden en de manieren waarop je denkt dat het je leven heeft beïnvloed. Niet elke CPT-therapeut zal je vragen om een ​​impactverklaring te schrijven, maar ze zullen je vragen om na te denken over je trauma en de gevolgen ervan.

Als je deelneemt aan groepstherapie, hoeft je de impactverklaring niet voor iedereen hardop voor te lezen. Je kunt het individueel met uw therapeut delen, of zij kunnen je alleen vragen om het tijdens de behandeling zelf nog eens privé te bekijken.

Naast je impactverklaring kan de therapeut je ook vragen om gedetailleerde verslagen van je traumatische ervaring op te schrijven.

Nieuwe vaardigheden leren

In deze fase leer je hoe je je gedachten en gevoelens in twijfel kunt trekken en uitdagen en onderzoekt hoe je het liefst over het trauma denkt. De therapeut zal veelvoorkomende denkpatronen doornemen die mensen met PTSS ervaren en je cognitieve coping vaardigheden aanleren.

Ze kunnen je vragen om bewijs voor of tegen je overtuigingen over je trauma te zoeken. Je zult waarschijnlijk werkbladen invullen tijdens dit deel van de behandeling, hetzij in therapie of daarna als huiswerk.

Je overtuigingen veranderen

Ten slotte leer je hoe het gebruikelijk is dat iemands gedachten en overtuigingen over de wereld veranderen na een trauma, en ontdek je hoe je een balans kunt vinden tussen de manier waarop je de wereld eerder zag en de manier waarop je hem nu ziet. De therapie zal zich richten op het helpen van vijf gebieden in je leven waar mensen met PTSS vaak problemen ondervinden:

 • Achting
 • intimiteit
 • Macht of controle
 • Veiligheid
 • Vertrouwen

Waarmee CPT kan helpen?

CPT is gericht op het helpen van mensen met PTSS en symptomen gerelateerd aan trauma, zoals:

 • woede
 • Ongerustheid
 • Cognitieve vervormingen
 • Depressie
 • dissociatie
 • Schuld
 • Hopeloosheid
 • Problemen ermee om te gaan
 • Psychische nood
 • Slaapstoornissen

Het kan nuttig zijn voor mensen die trauma hebben meegemaakt in verschillende situaties, waaronder oorlogsveteranen, overlevenden van seksueel geweld en overlevenden van kindermishandeling.

Voordelen van CPT

Onderzoek toont aan dat CPT invloed heeft op negatieve cognities die verband houden met PTSS, en het is in staat om die gedachten zelfs na de behandeling te verminderen. Door zich op negatieve cognities te richten en nieuwe manieren van denken over trauma aan te moedigen, kunnen CPT-therapeuten hun cliënten helpen hun algemene manier van denken te veranderen.

CPT kan zelfs positieve effecten hebben op gebieden die tijdens de therapie niet specifiek waren gericht. Mensen die CPT ondergaan, kunnen bijvoorbeeld minder gevoelens van hopeloosheid ervaren in vergelijking met mensen die andere vormen van therapie ondergaan. Dit geldt zelfs als het aanpakken van hopeloosheid geen specifiek doel van de behandeling is.

effectiviteit

CPT wordt beschouwd als een effectieve behandeling voor PTSS. Onderzoek toont aan dat mensen die CPT ondergaan, minder symptomen ervaren die verband houden met PTSS - en deze positieve effecten lijken blijvend te zijn.

CPT lijkt ook de ernst van PTSS-symptomen te verminderen, zelfs in vergelijking met andere vormen van therapie. Dit omvat trauma gerelateerde depressie.

Deze positieve effecten zijn vaak zichtbaar in de schriftelijke impactverklaringen van klanten. Een studie uit 2014 keek naar verklaringen die aan het begin en het einde van de behandeling waren geschreven en ontdekte dat mensen een verschuiving naar een positiever perspectief over hun trauma rapporteerden en verbeteringen zagen in hun:

 • Het vermogen om zichzelf en anderen te vertrouwen
 • Gevoelens van veiligheid
 • Geluksniveaus
 • Intimiteit en relaties
 • Zelfvertrouwen
 • Gevoel van persoonlijke kracht en het vermogen om hun omgeving te beheersen
 • Tolerantie van negatieve emoties

Dingen om te overwegen

CPT wordt mogelijk niet aanbevolen voor mensen met bepaalde aandoeningen. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, neem dan contact op met je huisarts of geestelijke gezondheidszorg voordat je begint met CPT:

 • Dementie
 • Manie veroorzaakt door een bipolaire stoornis
 • Stoornis in middelengebruik die momenteel onder detox-behandeling staat
 • zelfmoord intentie
 • Symptomen van actieve psychose